matodryck

Direktlänk till inlägg 30 september 2012

Fusions måltid som duger till fest

Av Pelle - 30 september 2012 13:50

Många frågar mig vad jag skulle bjuda på om det kommer folk på besök. Om mina vänner norrifrån skulle få bestämma så skulle det säkert svara Pelles citronbiffar. Jag kan väl inte göra annat än att hålla med dem. Fantastiskt gott och festligt. Jag har nu knåpat ihop en komplett måltid ja eller kanske t o m en 3 rätters nedan för just en riktig festmåltid.

Hoppas på ett gäng kommentarer då ni har provat detta.


Italiensk sallad

oliver

luft torkad skinka, jag använder gärna Jamon Serrano

Salladsblandning i påse

Baby spenat

Flingsalt, gärna smaksatt. Go wild o testa själva. (jag gillar den med karl johan)

Olivolja. Du har väl köpt en bra sådan. I det är fallet stämmer ju dyrare dessto bättre. Det räcker ju länge.

Balsamvinäger. Jag använder mer än gärna den som är smaksatt med hallon.

Parmesan ost. Köper ni den som är färdigriven på en liten gul burk så gå o skäms. Köp en hel bit och riv hemma

Nötter, vilka som!

Nätmelon


Skölj sallad. Lägg ut på så många tallrika som du har gäster. flingsalta och ringla över olja och balsamvinäger.

Skär slices av melon över salladen.

Slarva ut skinka på tallrikarna.

På med oliver .

Riv parmesan över, gärna grovt. Testa med potatisskalaren

Torr rosta nötterna i panna. Skadar inte att salta extra.


Servera med en aperitif. Vitt, Planeta Carricante. (94355). Det här vinet är väldigt "osött" och lockar fram aptiten mycket bra.



Huvudrätten:


Medelhavsbiffar med smördegsinbakat västerbotten mos och tabouleh


Inbakad potatis:

500 gram potatis

smördeg. Köp helst på rulle

Riven västerbotten ost

1 pkt Tärnad bacon

Muscot

Peppar

grädde


Medelhavsbiffar:

800 gram Nötfärs

lök

peppar

3-4 msk potatismjöl

rivet citronskal av 2 st citroner

2 klyftor vitlök

1 liter grädde



Tabouleh:

1 dl torrt bulgur vete

Saften av 3 citroner

500 gram bladpersilja, mkt finhackat

2 st finhackade lökar

4 st stora tomater, finhackade

salt, svartpeppar och cayennepeppar efter smak

1dl olivolja


Gör så här: 

Börja med smördegpotatisen

Skala, koka potatisen tills den är mjuk

Stampa potatisen och häv på grädde tills du har önskad konsistens. Jag föredrar ett fast mos till den här rätten. Riv i lite muscot och salta och peppra. Nu vänder du i riven västerbotten ost. Här kan för mycket bli just för mycket. Så var lite sparsam men runt 1-2 dl borde bli lagom.

Rulla ut smördegen. klicka ut moset vid ena kanten och rulla ihop som en rulltårta. Skär sedan rullen i 5 cm stubbar och ställ dem på högkant. strö i mer ost i öppningen. ställ dem på bakplåtspapper och på en plåt ställ åt sidan och kör igång ugnen på 200 grader. vänta med att ställa in dem tills ni nästan har stekt alla biffarna.


Medelhavs biffar

Blanda Nötfärs, citronskal, peppar, salt, lök och pressad vitlök. Strö över potatismjölet och blanda väl igen. Häll i grädde, lite i taget tills ni har en fast smet. Troligen mindre än 1 dl iallafall.

Forma till ganska små och tunna biffar. Stek så många som få plats och lägg undan de som är färdiga tills du har stekt samtliga. Tillbaka med samtliga biffar i pannan igen. (Nu kan ni även ställa in potatisen i ugnen. Då knytena är gyllenbruna skall de ut). Tillabaka till biffarna. Häv nu på grädde i pannan, det skall täcka biffarna. låt sjuda i 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.


Blanda nu ihop samtliga ingredienser till taboulehn.


Servera.

Till detta skall ni har ett mycket krafftigt vin eller riktigt kall öl.  Jag rekommenderar Castelforte (5352). Den är dessutom i jumbo utförande och räcker till så att alla får lite m i sina glas.  En snaps till gör ju inte saken sämre heller, kolla in Gutevin, en smaksatt sprit (77701)


Min stora svaghet är Desserter, ge mig gärna tips så slänger jag upp den här. Något med choklad skulle passa till efterätt här.


/Pelle






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pelle - 3 januari 2013 17:31

Hej igen. Nu var det längesedan jag var inne och skrev men nu är julen över och med den stressen för att få ihop tiden likaså. Nu är det åter dags för god mat. Idag lagar dottern mat så jag kan luta mig tillbaka och skriva ner lite recept igen. Jag t...

Av Pelle - 15 oktober 2012 15:52

Nu mina vänner delar jag med mig av del allra godaste jag vet. En symbios av smaker som passar bra i höstmörkret. Älg möter mandelpotatis möter lingon möter smakexplosion..... väl mött och njut. Jag kräver lite kommentarer på den här måltiden då ni...

Av Pelle - 8 oktober 2012 10:52

Satt och funderade på vad jag ska käka till mina öl senare ikväll. Vad kan väl passa bättre än varma mackor? Man kan variera hur mycket som helst. Mackjärnen har dock förstört kreativiteten lite så i dag gör vi som man fick mackorna när man va lite...

Av Pelle - 4 oktober 2012 10:55

Pörkölt är en Ungersk gryta. Man kan använda i stortsätt vilket kött som helst så som fläsk, nöt, lamm och kyckling. Man kan göra grytan på fisk också men det har jag aldrig provat själv. Det är mycket enkelt att göra och det är svårt att misslycka...

Vin

Av Pelle - 2 oktober 2012 16:19

Här i sverige har vi nästan uteslutande drycken till en sak och det är till att supa sig full på. Det är väldigt synd då vinet framförallt är en smakförhöjare till mat och en stämningshöjare. Vårat politiska läge har dessutom sett till att drycken in...

Presentation

Välkommen till smaklökarnas resort

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards