Direktlänk till inlägg 15 oktober 2012
Nu mina vänner delar jag med mig av del allra godaste jag vet. En symbios av smaker som passar bra i höstmörkret.
Älg möter mandelpotatis möter lingon möter smakexplosion..... väl mött och njut. Jag kräver lite kommentarer på den här måltiden då ni har gjort den!
6 portioner:
2 pkt älgskav
1 gul lök
3-4 nävar av färska champinjoner av de allra minsta som ni hittar då ni plockar till er.
Timjan
Ett gäng med krossade enbär
2-3 dl grädde
2 stora matskedar med messmör
äkta soya
viltfond
salt, peppar
vit tryffel olja
sås:
rårörda lingon
Vit sirap
Quesadilla:
Norrlänskt mjukt tunnbröd
18 st mandelpotatis
1,5 dl mjöl (röd eller ännu hellre gammeldags)
1 dl västerbotten, riven
2 äggulor
salt, peppar och färsk riven muskot
smör
Gör så här:
Börja med såsen, lika delar lingon och sirap. koka upp och kyl sedan ner.
Skala potatisen, koka runt 10 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom.
Undertiden potatisen kokar, skiva skavet i 1 cm breda remsor.
Bryn hackad lök, champinjoner och skav i gjutjärnsgryta. Tillsätt grädde, enbär, timjan och messmör.
Tillsätt vit tryffel olja, soya och fond.
Låt koka i minst 10 minuter.
Pressa potatisen med en potatispress. Värm mjölk och smör i en gryta och vänd ner försiktigt i potatisen. Knäck i 2 äggulor, vänd ner försiktigt. Salta peppra och riv i muskot. Vänd i den rivna osten.
Lägg ett runt tunnbröd på en tallrik. bre på tjockt med mos över hela brödet. Lägg ett bröd på som lock. Stek i mycket smör tills quesadillan blir gyllenbrun.
Servera med en fjärdedels tårtbit av quesadillan ringla över lingon "såsen" och en rejäl klick med älgskavsgrytan.
Efterrätt:
Tärnade päron
mandelmassa
1 sats med smuldeg
1 dl cocosflingor
Gör så här:
Lägg ut de tärnade päronbitarna så de täcker botten på den form du valt. Riv över mandelmassa. Blanda ihop smuldegen med cocosflingorna. Häll det över päron/mandelmassan. In i ugnen 200 grader ca 20 minuter. Servera med iskall Vanilj visp.
Godare än så här blir det inte!
Väl mött / Pelle
Hej igen. Nu var det längesedan jag var inne och skrev men nu är julen över och med den stressen för att få ihop tiden likaså. Nu är det åter dags för god mat. Idag lagar dottern mat så jag kan luta mig tillbaka och skriva ner lite recept igen. Jag t...
Satt och funderade på vad jag ska käka till mina öl senare ikväll. Vad kan väl passa bättre än varma mackor? Man kan variera hur mycket som helst. Mackjärnen har dock förstört kreativiteten lite så i dag gör vi som man fick mackorna när man va lite...
Pörkölt är en Ungersk gryta. Man kan använda i stortsätt vilket kött som helst så som fläsk, nöt, lamm och kyckling. Man kan göra grytan på fisk också men det har jag aldrig provat själv. Det är mycket enkelt att göra och det är svårt att misslycka...
Här i sverige har vi nästan uteslutande drycken till en sak och det är till att supa sig full på. Det är väldigt synd då vinet framförallt är en smakförhöjare till mat och en stämningshöjare. Vårat politiska läge har dessutom sett till att drycken in...
Vardaglig mat behöver ju inte vara tråkig. Lägger man i sin själ i detaljer så kommer även det enklaste smaka gott. Jag har lite gnälliga barn när det gäller vissa ingredienser så därför har det med tiden blivit så att jag lägger i dessa saker väldig...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|